“Vroeger en Nu”

“Vroeger en Nu”

Mijn ouders (beide overleden) hadden een goed huwelijk. Mijn moeder bracht mijn vader elke dag een beschuitje op bed met een kopje thee. Kon die zachtjes wakker worden. Een kwartiertje daarna kreeg hij twee boterhammetjes met kaas en de krant. Als hij opstond hoorde ik hem soms naar beneden roepen: “ Niesje, waar is m’n hemmetje?” Dat hing elke dag vers gestreken in de badkamer, maar soms was ze dat vergeten. Dan werd er snel gestreken. Voor vaders vertrek rolde ze een aantal shaggies voor hem om mee te nemen naar school, hij was leraar en ongezond was dat toen nog niet. Mijn vader was gek op mijn moeder, ik zie hem nog haar kussen in de keuken. Zij verzorgde mijn vader met alle liefde. Eiste weinig op voor zichzelf. Zo ging dat. Het was een bevredigende relatie. Vrouwlief had een verzorgende rol, de man zorgde voor het inkomen.

Intussen is de wereld drastisch veranderd. Vaak werken beide partners. Dat zou voor de man iets minder druk op de schouders moeten geven, hij hoeft niet meer in z’n eentje voor het inkomen te zorgen. Hij kan wat meer verzorgende taken op zich nemen. Zijn hart volgen; het leven bestaat niet meer alleen uit werken. De meeste mannen voelen echter nog steeds een enorme prestatiedruk en moeten zich bewijzen. En de vrouw kan zich weliswaar meer ontplooien en naast de verzorgende taken bevrediging vinden in werk of studie. Maar zij komt vaak doodmoe thuis uit haar werk, gestrest en uitgeput.

Door al die veranderingen zijn onze relaties en de verwachtingen die we hebben ook veranderd; we eisen meer van elkaar, niet alleen verzorging of voldoende inkomen, dat was relatief eenvoudig. Nee, we willen relaties waarin we ons Emotioneel Verbonden voelen. Levenslange Liefde. Passie. Goede sex. We willen tegenwoordig allemaal meer, meer van het leven, meer van onze relatie. Een hele uitdaging. De schrijver van “mannen komen van Mars, vrouwen van Venus” (John Gray) heeft er een heel boek aan gewijd; “ Voorbij Mars & Venus. Daar ga ik de komende keren meer over vertellen. Hopelijk een paar antwoorden en handvatten. Als je te druk bent om het boek te lezen kun je er je voordeel mee doen. Het zijn schitterende inzichten!

ps, deze kaart kreeg ik van Richard op onze 23 jarige trouwdag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *