Mannen Vrouwen en Hormonen….

Mannen Vrouwen en Hormonen……

Inzichten.. deze heb ik in mijn vorige blog beloofd en zoals al opgemerkt ben ik geïnspireerd door het boek “Voorbij Mars en Venus” van John Gray omdat hij een duidelijke uitleg geeft hoe het nu eigenlijk zit met de ♂ en de ♀.

Gray gaat ervan uit dat wij allen zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen bezitten, door hem Mars – en Venusneigingen genoemd. Deze eigenschappen deelt hij als volgt in:

Mannelijk: onafhankelijkheid, afstandelijk, probleemoplossend, stoer, competitief, analytisch, krachtig, zelfverzekerd, assertief, competent, verantwoordelijk en doelgericht.

Vrouwelijk: afhankelijk, emotioneel, verzorgend, kwetsbaar, coöperatief, intuïtief, liefdevol, ontvankelijk, rechtschapen, vertrouwend, toegankelijk en relatiegericht.

Volgens Gray hebben wij dus allemaal een mannelijke en een vrouwelijke kant. Bij ieder van ons is die verdeling uniek. En die verdeling moet in de juiste balans zijn. Als je kijkt naar de historische rolverdeling was dat lang niet altijd het geval. Er waren vrouwen die dolgraag wilden studeren of werken, maar die daar de gelegenheid niet voor kregen. En er waren mannen die meer zorg wilden geven, of anderszins hun vrouwelijke kant tot uiting wilden brengen, die daartoe ook niet de mogelijkheid kregen.

Hoe zit dat nou met die mannelijke en vrouwelijke kanten en wat betekenen deze? In zijn boek legt Gray de onderliggende biologische verschillen als volgt uit.

Tijdens de puberteit stijgt het testosteron niveau van een jongen naar ongeveer twintig keer en het oestrogeen niveau van een meisje ongeveer naar zes keer de voorafgaande waarden. Deze niveaus moeten op een bepaalde manier op peil blijven anders ervaren zowel de vrouwen als de mannen stress. Een mengeling van testosteron en oestrogeen is nodig om stressvrij, gelukkig en vervuld te zijn. Nu is het ook nog zo dat wanneer mannen hun mannelijke kant uiten, hun testosteronspiegel stijgt, en bij de vrouwen stijgt de oestrogeen spiegel wanneer ze hun vrouwelijke kant uiten. En kennelijk kun je als vrouw de mannelijke kant in je partner stimuleren en als man de vrouwelijke kant in zijn partner.

Na deze uitleg moet er nu toch iets van een inzicht komen hoe deze ideeën van toepassing zijn op een relatie. Nu, het zit zo. Tegenpolen trekken elkaar aan en gelijke polen stoten elkaar af. Denk daarbij maar aan een magneet. Als een man teveel aan zijn vrouwelijke kant zit, zal hij voor zijn vrouw minder aantrekkelijk zijn. En een vrouw die teveel aan haar mannelijke kant zit zal weinig passie voelen voor haar man, en de man zal zich ook niet zo door haar aangetrokken voelen. Aha, dacht ik, Gray vindt dat wij dus meer mannelijke mannen en meer vrouwelijke vrouwen moeten krijgen. Maar zo eenvoudig ligt het niet.

Daarover meer in mijn volgende blog!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *