Column: Premarital Mediation

Ik wil niet beweren dat ik een gebrekkige opvoeding heb gehad, maar redelijk eenzijdig was die wel; ik kom uit een autofamilie en dat hield in dat er nooit, maar dan ook nooit over iets anders werd gepraat. Mijn vader was leraar automontage maar had auto’s ook als hobby en mijn twee broers namen dat over. Er werd dus bij ons thuis nergens anders over gepraat en alles werd dus ook uitgedrukt in auto’s. Als zij een persoon wilden beschrijven die een beetje gewoontjes was kon dat heel makkelijk: een Opel Kadetje”, iemand die heel degelijk was: een Golfje, onbetrouwbaar? Een BMW.

In die tijd met nog niet veel geld op zak kocht ik op mijn achttiende een auto met “stoepgarantie”, zoals ze dat noemden, je kan wel nagaan wat dat betekende.

Nu, heel veel jaren later kopen we zelfs garantie. Leuke tv gezien bij de mediamarkt? Wilt u er garantie bijkopen? Ik zou het maar doen. Onlangs hebben we in ons huis een nieuwe keuken laten plaatsen, 25 jaar garantie, ik overleef dat misschien niet eens meer.

Als het gaat om het uitzoeken van een partner zijn we kennelijk wat minder op onze hoede; eenderde van de partners wordt tegenwoordig “teruggestuurd” of “ingeruild”. Soms hadden familieleden of vrienden al wel wat oneffenheden gezien. Soms komen de defecten, weeffoutjes wat later aan het licht. Maar laten we eerlijk zijn, niemand is zonder mankement, we hebben allemaal onze tekortkomingen.

Maar wat maakt nu dat we bij onze aankopen graag garantie willen, maar bij het “aanschaffen” van een partner we geen enkele waarborg nodig hebben? Wie staat ervoor in dat onze nieuwe partner voldoet aan onze verwachtingen? Ik kan het je nu al zeggen: dat doet hij of zij niet! Zij denkt dat ze altijd samen de vaat blijven doen, zoals dat nu zo gezellig gaat. En ze PRATEN, uren, dagen en nachten lang. En hij denkt dat zij elke avond klaarstaat in haar sexy lingerietje. En dit zijn dan nog maar onschuldige onderwerpen. Of toch niet?

Hoe worden eigenlijk de huishoudelijke taken verdeeld. En als er dan kinderen komen? Kinderen? En hoe gaan jullie met je geld om. Spaar je liever of is aan het eind van de maand alles op, kom je zelfs tekort? En hoe bespreek je zaken waar je het niet over eens bent? Zijn die er dan? Ja, die zijn er in de meeste gevallen. Soms hoor ik, inmiddels jaren na deze periode als ze inmiddels in relatie therapie zijn of erger, uit elkaar gaan, dat eigenlijk al in het begin er best wel issues waren, maar “daar begin je dan maar liever niet over”. Men wil het prille geluk niet verstoren.

Ook juridische zit je, bij een gesloten huwelijk of een geregistreerd partnerschap vast aan een overeenkomst waar veel mensen geen idee hebben wat de consequenties zijn als er onverhoopt een einde komt aan het prille geluk.

Dat is nu precies waarover het gaat bij pre-martial mediation. Je hebt het over al deze zaken en hoort elkaars verwachtingen. Je praat en komt samen tot iets waar je je beiden in kunt vinden.  Je praat over mogelijkheden die misschien verstandig zijn zoals bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden laten opmaken of niet. En dan kun je er een mooi documentje van laten maken: dat is Premarital Mediation!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *