Column: Oh de Liefde…

Oh de liefde, verzuchtte mijn lieve nichtje toen ze verhuisde naar het buitenland, naar haar vriendje die daar woonde en werkte…En zo is het precies: Oh de liefde…
Wat gebeurt er toch met ons aan het begin van een relatie, waar over wordt gezongen en verteld en wat het meest waardevolle zou moeten zijn wat je kan meemaken. En waar ook bijna iedereen naar op zoek is. De liefde, een wonderlijke en krachtige emotie die voor veel mensen het ultieme geluk betekent, maar ook de diepste pijn kan veroorzaken.
Bestaat er wel zoiets als duurzame liefde?

Ik was de dertig al gepasseerd toen ik trouwde. En misschien dat het daarom wel zo goed gaat. Want als je jong bent val je vaak op een tegenpool, dat is aantrekkelijk en het werkt ook wel want dan vul je elkaar zo goed aan. Als je wat ouder bent zoek je eerder iemand die een beetje hetzelfde is. Een maatje voor het leven. Geen exotische vogel; die zijn prachtig maar zo’n relatie is o zo kwetsbaar. Je kunt het beste trouwen met de buurjongen zei mijn vader al, en na een aantal omzwervingen heb ik die raad onbedoeld opgevolgd. Mijn eega komt uit Canada, maar wat bleek, zijn moeder was geboren in Zalk, dichtbij Zwolle en mijn vader aan de andere kant van de dijk, in Kampen. Nauwelijks 5 kilometer ertussen. Bijna buren dus, die ouders van ons.

Maar hoe kun je nu aan het begin van een relatie met die roze wolk in je hoofd, met die vlinders in je buik nu weloverwogen beslissingen maken?
PRATEN misschien? Over hoe je dingen ziet als opvoeding, hoe ga je met je geld om, hoe verdeel je de huishoudelijke taken? Hoe ga je bijdragen aan het gezinsinkomen? Moeten er misschien huwelijkse voorwaarden worden opgesteld, wie denkt daar nu aan? Praten over gevoelige zaken zodat je elkaar nog beter leert kennen. Dan worden dingen voor je op papier gezet en kun je dat nog eens doornemen, samen, als het eens iets minder goed gaat. Heb je een goed gespreksonderwerp. Dat heet Premariatal Mediation.
Volgende keer schrijf ik wat meer over deze tak van mediation.

Wilma Menken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *